ОУ "Христо Ботев"
Основно училище в село Кукорево

     Село Кукорево в община” Тунджа” има отколешна традиция. На празника на Банго Васил- Ромската нова година деца, от детската градина и от училище посещават дома на леля Ташка, както всички с любов наричат образователния наставник Ташка Мутафова.

    Тази година децата Давид и Дияна от детската градина и учениците Богомила , Станимир и Давид от театрална група „ Арлекино” посетиха дома на леля Ташка, за да я поздравят с празника и според ромския обичай да я сурвакат за здраве.        Учениците, подготвени за празника в часовете на театралната група, изказаха благословии за здраве и берекет, а така зарадваха гостоприемната жена. За искрените благопожелания всеки сурвакар получи по торбичка с лакомства и левче от благодарност за хубавите думи.

    Госпожа Мутафова, подготвена както всяка година според обичая, покани всички на богатата трапеза. Приготвените с много любов ястия очакваха своите гости. На всички според традицията бе дадена питка, парче от прочутата баница с тиква, сърми и лакомства. Гостите бяха доволни, че са поздравили госпожа Мутафова и станаха част от празника в деня на Ромската нова година.